19 Temmuz 2010 Pazartesi

Genel Kültür / Salatalık



Salatalık ne saçma bir isim değil mi?
Çorbalık ya da pilavlık diye bir şey duydunuz mu?

Asıl adı hıyar olan bu meyvenin anayurdu Hindistan olarak biliniyor.

Hindistan'daki "Cucumber"lar yani salatalıklar sarı ve yuvarlak bir şekilde.
Bunlara "Dosakai" adı veriliyor.



- Dosakai -

"Kekiri" ise Sri Lanka'nın kuru ve düzlük yerlerinde yetişen bir hıyar çeşididir. Genelde salatalarda kullanılıyor.


*

Salatalık, kahvaltıda olmazsa olmazlardan.
Domates'in sevgilisi.




Ortalama büyüklükteki bir salatalıkta yaklaşık 10 kcal bulunuyor.
Günlük 2000 kcal ihtiyacımız olduğu düşünülürse, ne kadar hafif bir yiyecek olduğunu anlayabiliriz.

Salatalığın % 90'ı sudur. Evet, bildiğimiz su.
Yani salatalık yemek sağlık için bayağı yararlı, ha?

Canınız bir şey çektiğinde bir salatalık kapın.
Açlığı bastırmada da işe yarar.




"Asıl sen onu tuzla yiyeceksin."
Bence de!!!



1 yorum:

Adsız dedi ki...

ayrıca anti kalori sistemi var. misal 10 kaloriyse salatalık 15 kalori onu yakmak için harcıyoruz felan